Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

2018-06-18

Tips för när du ska köpa en NERF-gun

NERF-guns kallas även toy blasters och är leksaksvapen som testar din förmåga att pricka rätt med mjuka skott. Det finns många olika modeller att välja mellan. Här tipsar vi om vad du ska titta efter innan du köper.

Hasbro

NERF-guns är leksaksvapen som skjuter pilar tillverkade av ett skumgummiliknande material. Leksakerna är främst avsedda för inomhusbruk och pilarna är designade med platt spets av skum för att inte skada den som träffas.

Konceptet med NERF-guns lanserades i USA redan 1969. Namnet kommer ursprungligen från tillverkaren med samma namn. Sedan dess har NERF blivit mer eller mindre synonymt med alla leksaksvapen som skjuter skumammunition, oavsett vilken tillverkare det är. Idag äger Hasbro varumärket NERF.

Vilka typer av NERF-guns finns?

NERF har tillverkat flera varianter av NERF-guns i en mängd serier. Från små pistoler som laddas manuellt och skjuter ett skott i taget, till pilbågar och helautomatiska maskingevär.

De största skillnaderna mellan serierna är främst designen. Exempelvis har Modulus-serien extra tillbehör som kan fästas på vapnen och Accustrike-serien använder ammunition med lite hårdare spets för bättre precision.

Serierna har olika typer av ammunition som inte alltid går att kombinera med fel serier. Om du köper extra skott ska du kolla noga på förpackningen så att det blir rätt för din NERF.

Här är fyra NERF-serier som du kan prisjämföra på Prisjakt:

För vilka åldrar passar NERF-guns?

Den rekommenderade åldern för NERF-guns är från åtta år. Det är rekommenderat att inte ge NERF-guns eller ammunition till barn som är tre år eller yngre. Produkterna innehåller smådelar.

De mindre barnen bör prova sig fram med modeller som är enkla att ladda och är lätta att hålla i ena eller båda händerna. Undvik modeller som kräver att barnet måste dra en spak till ett visst läge för att kunna skjuta. Dessa kan vara svåra att hantera för de allra minsta.

NERF-guns är designade för att inte skada dig eller din motståndare. De är dock inte helt ofarliga då en direktträff i ögat eller precis intill riskerar att skada synen. Skyddsglasögon är alltid rekommenderat när du använder NERF-guns. Till både vuxna och barn.

Vilken är den bästa NERF-modellen?

Alla NERF-modeller har olika egenskaper som passar för specifika situationer. En liten pistol kan vara sista utvägen när ett större vapen har slut på skott, och ska du öva prickskytte är det enklast med NERF-guns som har inbyggt sikte. Det gäller helt enkelt att välja utifrån vad du ska skjuta på och i vilket sammanhang.

Fundera på följande innan du köper:

  • Hur långt vill jag kunna skjuta?
  • Hur hög pricksäkerhet ska modellen ha?
  • Hur mycket ammunition ska finnas i vapnet?
  • Ska modellen ladda nya skott automatiskt eller manuellt?
  • Ska det gå att montera extra tillbehör, exempelvis ett sikte?
  • Hur mycket får det kosta?

Det medföljer alltid några få skott till din NERF-gun. I många fall rör det sig om två till åtta skott beroende på modell. Köp till extra skott separat så slipper du leta efter den bortskjutna ammunitionen efter bara några få tryck på avtryckaren. Avbrotten i leken blir färre och det gör inget om något av skotten tappas bort.

Här är tre modeller med många medföljande skott:

Det finns NERF-guns med inbyggd motor som automatiskt skjuter iväg skotten. De kräver att du köper till batterier som monteras i vapnet.

Ammunitionen till NERF-guns är mjuka och går lätt sönder. Modeller med magasin och som automatiskt laddar om efter varje skott ökar risken för att skotten kläms sönder om de laddas fel. Förlusten blir lite enklare om du har några extra skott liggandes.

De mer avancerade modellerna kan ibland skjuta upp till fem skott per sekund och har uppåt 30 meters räckvidd.


Daniel Haaf