Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

2018-06-20

Tänk på detta när du köper en drönare

Det är mycket att tänka på innan du köper din första drönare. Här guidar vid dig genom de första viktiga punkterna som du måste känna till.

iStock.com / golubovy

Första steget är att veta vad drönaren ska användas till. Är den bara en leksak till barnen eller tänker du filma Youtube-videor? Beroende på vad du vill använda drönaren till kan det skilja rejält i pris när du väljer modell.

  • Instegsmodellerna kostar upp till runt 1 500 kronor. De saknar ofta många funktioner och sitter det en kamera på drönaren ska du inte räkna med speciellt hög bildkvalitet. Vill du få en första inblick i drönarvärlden är det här en bra start på din högtflygande resa.
  • Mellanklassen är bred och kostar upp till cirka 10 000 kronor. Här börjar drönarna bli mer avancerade med högre hastigheter, fler modeller med kollisionsvarnare och kvaliteten på drönarna är generellt bättre.
  • Proffsklassen har högkvalitativa drönare med många finesser och bra videokvalitet från kameran. Här får du betala från 10 000 kronor och uppåt. Den så kallade prosumer-klassen räcker mycket långt även för professionella användare med höga krav. Här ökar också chansen att det finns reservdelar att köpa till.

De mindre barnen klarar sig ofta med små, billiga drönare för några hundralappar. För professionell- eller hobby-flygning rekommenderar vi de dyrare modellerna.

Extra batterier och rotorblad håller drönaren i luften

Tänk på att en kamera utan stabilisering ger skakiga videor. Spelar du in mycket film rekommenderar vi drönare med en så kallad gimbal som stabiliserar kameran.

Drönare dränerar snabbt batterierna och efter bara en kort tids flygning behöver du ta fram laddaren. Med extra batterier kan du ladda batterierna växelvis så drönaren håller sig i luften längre.

Tänk på att drönare inte är helt lätta att styra och att det alltid finns en risk att du kraschar din nyköpta leksak. Välj en modell som har extra rotorblad i förpackningen och som du kan köpa reservdelar till i efterhand.

Om du vill vara extra säker i flygningen väljer du en modell med inbyggt kollisionsskydd. Dessa drönare har sensorer som känner av hinder och kan bromsa in före en krasch.

Följer det inte med en tålig väska eller låda bör du köpa till en sådan. Det håller drönaren hel längre och underlättar när du transporterar den längre sträckor. Tänk på att välja förvaring som även kan rymma eventuella tillbehör som kameror och extra batterier.

Här är fyra populära drönare:

Du behöver inget tillstånd för nöjesflygningar

Om du bara ska använda drönaren till att leka och flyga för nöjes skull behöver du inget tillstånd hos Transportstyrelsen. Ska du använda drönaren för att utföra uppdrag åt andra måste du dock ha tillstånd från Transportstyrelsen. Tänk på att det inte bara gäller kommersiella verksamheter utan även privat användning.

Alla drönare måste märkas med kontaktuppgifter till ägaren, flygningar får inte ske över 120 meters höjd på okontrollerat område och i mörker krävs belysning på drönaren. Väger drönaren mer än sju kilogram eller ska flygas utom synhåll måste du ansöka om tillstånd från Transportstyrelsen.

Läs mer om krav och bestämmelser för drönare på Transportstyrelsens hemsida.


Daniel Haaf