Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

2018-02-26

Samsung Galaxy S9 - ny kamera, snabbare processor och AR Emojis

Samsung har presenterat nya Galaxy S9 och Galaxy S9 Plus. Telefonerna släpps till butik den 16 mars med rekommenderade priser på 8 890 kronor respektive 9 980 kronor. Båda har nya kameror, förbättrad prestanda och ljusstarkare Infinity Display-skärmar.

Båda telefonerna har kurvade Infinity Display-skärmar som är nästan identiska skärmar med de i Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus. Enda skillnaden, enligt Samsung, är snäppet vassare ljusstyrka. Upplösningen på 2 940 x 1 440 pixlar och bildförhållandet på 18,5:9 är oförändrat. Störst skärm har Galaxy S9 Plus med 6,2 tum, medan Galaxy S9 får nöja sig med en mindre på 5,8 tum.

När mobiltillverkarna släpper nya telefoner är det mer regel än undantag att prestandan ökar. Galaxy S9 och Galaxy S9 Plus är inget undantag. De använder nya generationens processorer med bättre prestanda och högre energieffektivitet än alla tidigare Samsung-telefoner.

Samsung använder två olika processorer beroende på vilken marknad telefonerna släpps på. Samsung Exynos 9810 på den europeiska och Qualcomm Snapdragon 845 på den amerikanska. Processorerna har också 4 gigabyte RAM-minne i Galaxy S9 och 6 gigabyte i Galaxy S9 Plus.

Supersnabb slow motion-funktion och fysisk bländare

De bakre kamerorna har fått en helt ny, fysisk bländare som automatiskt ändras efter rådande ljusförhållanden. När det är svagt ljus använder den f/1,5 för att släppa in maximalt med ljus. I det här fallet 28 procent mer än med Galaxy S8. Är det istället starkt ljus ändras bländaren till f/2,4 för att motverka överexponerade bilder.

Ju lägre tal, desto större är bländaren, vilket betyder att optiken släpper in mer ljus. Det minskar bruset i bilderna och ger ett kortare skärpedjup. Med ett kort skärpedjup blir bakgrunden i bilderna oskarp, vilket är bra när du vill isolera ett objekt i förgrunden från bakgrunden. Exempelvis vid porträttfotografering.

Galaxy S9 har en ensam kamera på baksidan och Galaxy S9 Plus har två kameror. Upplösningen är 12 megapixel för båda telefonerna. Med inbyggd optisk bildstabilisering minskar risken för skakoskärpa vid både fotografering och videoinspelning.

Samsung har även en slow motion-funktion som tar upp till 960 bilder per sekund i HD-upplösning. Sony använder redan en lika snabb slow motion-lösning i Xperia XZ Premium. Frågan är om Samsung kan göra det bättre.

På framsidan sitter en kamera som är identisk med den i Galaxy S8 och Galaxy S8 Plus. Det betyder upplösning på 8 megapixel, fast bländare på f/1,7 och autofokus. Med frontkameran kan du logga in på din telefon med både ansiktsigenkänning och irisavläsning som komplement till fingeravtrycksläsaren.

Samsung Galaxy S9 har stöd för Dolby Atmos

Båda telefonerna har plats för dubbla SIM-kort, telefonerna har stereohögtalare med stöd för högupplöst Dolby Atmos-ljud samt snabbladdning via USB-C. Räcker inte lagringsutrymmet på 64 gigabyte kan du använda ett minneskort på upp till 400 gigabyte. Och ja, båda telefonerna har en fysisk hörlurskontakt på undersidan.

Det finns stöd för 4G/LTE med hastigheter, upp till 1,2 gigabit per sekund, bluetooth 5.0, wifi 802.11ac och GPS. Batteriet i Galaxy S9 är på 3 000 milliamperetimmar medan Galaxy S9 Plus har ett på 3 500 milliamperetimmar. Laddar gör du via USB-C eller med en trådlös laddningsplatta.

Android 8.0 "Oreo" är operativsystemet som medföljer ur lådan och du kan välja mellan färgerna blå, grå, rosa och svart. Lansering till butik sker den 16 mars med rekommenderade priser på 8 890 kronor för Galaxy S9 och 9 890 kronor för Galaxy S9 Plus.


Daniel Haaf