Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

2018-07-12

Så väljer du rätt kylbox

En ordentlig kylbox håller maten sval även under årets varma dagar. Här hjälper vi dig välja rätt mellan de många kylboxarna på marknaden.

Fördelen med kylboxen är att mat och dryck håller sig fräschare längre. Enklare modeller utan egen kylning håller maten sval med kylklampar. Mer avancerade kylboxar som använder el eller gasol kyler effektivare och kan ibland hålla maten varm.

När du väljer kylbox är volymen och kyleffekten bland det viktigaste att tänka på.

Stor volym betyder att du kan ta med dig mer i kylboxen, men också att priset går upp. Runt 15-20 liter är en vanlig storlek som ofta är lagom att ta med på färden

Måste du ta med mycket mat i en större kylbox rekommenderar vi modeller med hjul så att du slipper bära. Tänk bara på att den ska få plats i bilen också. Ska kylboxen stå hemma, exempelvis på verandan, är det bra med större modeller som rymmer mer mat. Tänk på att det då krävs mer energi för att kyla innehållet och att det tar längre tid.

De flesta kylboxar är idag elektriska och använder 12 volt, 24 volt eller 230 volt. Vissa modeller använder gasol. Vanligast är termoelektriska och kompressorbaserade modeller. Det finns även ett litet antal kylboxar med absorptionsteknik.

  • Absorption: Använder energi som tillförs via elektricitet, gasol, fotogen eller solvärme från utsidan för att leda bort värme. Låter minst, men är sämst på att kyla och lämpar sig inte alltid för att ta med på resor i bilen.
  • Termoelektrisk: Skickar ström genom kylelement som leder värmen från insidan till utsidan. På utsidan sitter en fläkt som blåser bort all överskottsvärme. Termoelektriska kylboxar fungerar även för att hålla maten varm. Har sämre kylningseffekt och lägre verkningsgrad än kompressormodellerna.
  • Kompressor: Det effektivaste valet om du vill ha en jämn och låg temperatur under en längre tid. Fungerar likt frysen du har hemma, men i ett portabelt format. Är generellt dyrare än de andra alternativen. Kan ibland frysa maten istället för att bara kyla den.

Vill du styra temperaturen väljer du en kylbox med inbyggd termostat. Hur mycket du kan kyla innehållet beror på kylmetoden och yttertemperaturen utanför kylboxen. En del modeller anger de exakta temperaturerna som du kan ställa in med termostaten. Andra anger den maximala temperaturskillnaden mellan ytter- och innertemperaturen.

Om du använder kylboxen i bilen med ett 12-voltsuttag är det viktigt med en batterivakt. Den ser till att du alltid har tillräckligt med batteriladdning för att kunna starta bilen. Vakten bryter automatiskt strömmen till kylboxen, eller andra 12-voltsanslutna prylar, om nivån riskerar att bli för låg i bilbatteriet.

Tar du med mobila prylar som mobiltelefoner eller surfplattor på picknicken kan kylboxar med USB-uttag vara praktiska. Då kan du ladda dina prylar samtidigt som maten håller sig kyld och fräsch.

Det är inte alla bilar som har ett 12-voltsuttag i bagageutrymmet. Därför bör du tänka på sladdlängden när du väljer en kylbox. Runt tre meter bör sladden vara för 12 volt. För vanlig nätanslutning hemma brukar sladdarna vara något kortare.

Tänk också på hur locket är konstruerat. Här sitter ofta all elektronik och fläktarna. Därför kan det vara knepigt att öppna locket om du fortfarande har sladdar anslutna. Ibland måste du lyfta av hela locket för att komma åt innehållet.

Här hittar du alla kylboxar på Prisjakt.


Daniel Haaf