Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

2018-07-25

Så väljer du rätt kickbike

Sparkcykel är ett enkelt och roligt sätt att ta sig fram. Det kan gå riktigt snabbt och även de minsta barnen kan ta sig fram utan att behöva samma balans som med en cykel.

Det finns huvudsakligen tre varianter att välja mellan. De billigaste varianterna är till för enklare lek och är billigast att köpa. Med justerbart styra som kan höjas och sänkas passar dessa sparkcyklar för användare av alla storlekar.

Viktigt är att välja en sparkcykel som klarar användarens vikt med god marginal. Däcken ska vara av gummi eller plast och kullagren i däcken helst kunna bytas ut vid behov. Det ökar livslängden på sparkcykeln.

Trickscootern är dyrare men håller för mer

Vill man göra trick och mer avancerade saker med sin sparkcykel är det istället en trickscooter som gäller. De är ofta betydligt dyrare än vanliga sparkcyklar men är också av högre kvalitet för att klara den ökade påfrestningen vid användning.

Trickscootern bör vara tillverkad i ett stycke, en så kallad one-piece, och inte vara justerbar i höjdled. Det ökar livslängden och minskar risken för slitskador. Hjulen ska ha en kärna av metall för längre hållbarhet, annars är plast vanligt. Lättviktiga modeller har större benägenhet att gå sönder vid belastning, för högre belastning är det bättre med lite tyngre trickscootrar.

Se till att välja en modell med bra kompressionssystem för enkel justering om det uppstår glapp vid framgaffeln. Komplettera med ett kronrörslager av hög kvalitet för ett bra spinn på framgaffeln.

Transportscootern tar dig längre

Transportscooter är en större variant av sparkcykel som anpassats för att transportera användaren längre sträckor. Här är det komfort som gäller med stora däck som helst ska vara av mjukare gummi. Storleken beror på vilken modell det gäller.

Välj en modell med kullager av typen Abec 5 eller bättre för bra rullförmåga och vill man ha möjligheten att frakta saker på sparkcykeln finns modeller med hållare för detta. Vill man inte sparka själv finns eldrivna sparkcyklar med motor på upp till 1 000 watt att köpa.

För de allra minsta barnen är trehjuliga modeller bra med ökad balans och är något mindre storlekar. Trehjuliga sparkcyklar kan ha två hjul fram eller två bak beroende på modell.

Viktigt att tänka på

När man väljer sparkcykel bör man kontrollera att det finns reservdelar att köpa till om man vill ha bra livslängd. De billigaste barnmodellerna saknar ofta detta men går man upp lite i prisklass ökar möjligheterna att hitta reservdelar och själv byta komponenter.

Kontrollera så det sitter en bra broms som effektivt får stopp på sparkcykeln när man trycker på den. En fjäderbelastad broms är effektivare men större medan en så kallad flexbroms är mindre. Här är en filtrering på sparkcyklar med broms för ökad säkerhet.

Ska du själv montera sparkcykeln är det viktigt att alla delar sitter ordentligt på sina rätta ställen. Det är speciellt viktigt med trickcyklar som belastas hårt vid användning. Är du osäker på monteringen är det bättre att låta affären sätta ihop sparkcykeln eller köpa en modell som kommer färdig ur lådan.

Här hittar du alla sparkcyklar på Prisjakt.


Daniel Haaf