Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

2018-03-21

Lilla Åland, Sjuan och CH24 Y är populära stolklassiker

De tre populäraste stolarna på Prisjakt är riktigt gamla klassiker. Modeller vars namn kanske inte klingar bekant hos de yngre generationerna, men som fortsätter att vara heta val till både kök och vardagsrum. Här berättar vi hur du kollar om de passar till just ditt köksbord.

De tre stolarna är inga ungdomar längre, men om möjligt i sitt livs bästa form. Gamla klassiker som fungerar än idag utan att låta sig nedslås av modernare stolsmodeller.

Lilla Åland är den populäraste av de tre och såg dagens ljus 1942 när Carl Malmsten första gången visade sin skapelse. Stolen Sjuan formgavs av av Arne Jacobsen 1955 och CH24 Y-stolen skapades 1949 av designern Hans J. Wegner.

För dessa populära klassiker får man betala en hel del per stol. CH24 Y kostar exempelvis över 5 700 kronor per stol. Sjuan är billigare men knappast ett ekonomiskt val. Runt 2 700 kronor kostar den modellen. Lilla Åland är lättviktaren med ett pris strax över 2 100 kronor. Fyra stolar av klassisk design och med många års möbelhistoria bakom sig kanske ser bra ut runt bordet, men det blir ett djupt hål i plånboken.

Är dessa klassiska stolar ändå något du vill ha i ditt hem kan vi tipsa om att göra en prisbevakning på stolen som intresserar dig. Då får du ett meddelande när butikerna sänker priset.

Har du eller din plånbok inget till övers för dyra designklassiker finns så klart andra stolar i kategorin. På Prisjakt finns fler än 5 000 stolar att prisjämföra.

Det här måste du titta efter när du väljer köksstol

Börja med att undersöka vilket materialet stolen ska ha. Det är praktiskt att välja ett material som matchar resten av möblerna i rummet för ett bra helhetsintryck. På Prisjakt listar vi flest modeller av trämaterial, men här finns också stolar i stål och med skinndetaljer. Många modeller finns dessutom i flera färgvarianter.

Sitthöjden är en detalj som många brukar missa. En bra riktlinje att utgå från är 30 centimeter mellan stolens sitthöjd och bordet höjd. Bord som har ett stort underrede behöver en något lägre stol för att ge ordentligt med plats för benen. Vanlig sitthöjd på stolar är mellan 41 och 45 centimeter. Några centimeter högre eller lägre sitthöjd kan göra stor skillnad.

Tänk också på vilka dimensioner stolen har i övrigt. En bredare stol, exempelvis no 30 Karmstol från Thonet, tar betydligt större plats runt bordet än Sjuan som är betydligt nättare i designen. Får du plats med alla stolar du behöver till bordet?

Om du väljer en stol som är oljad eller såpad måste du vara beredd på lite mer underhållsarbete. Olja in stolarna innan du använder dem första gången och sedan 1-2 gånger per år. Hur ofta beror på hur mycket stolarna används. Köper du istället en lackad stol är den helt underhållsfri.

(Priserna hämtades den 19 mars 2018)


Linnea Kléen