Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

2018-05-03

Kom igång med exfolierande hudvård

Det finns en mängd olika ansiktsmasker på marknaden och speciellt de med exfolierande effekt har blivit mycket populära hos skönhetsintresserade. Men vad är exfoliering och vad händer med huden när man exfolierar?

iStock.com / Jacob Ammentorp Lund

Exfoliering är en kemisk process som skalar bort det översta lagret av döda hudceller och stimulerar bildningen av nya. Det finns många fördelar med att hjälpa hudytan att bli av med gamla hudceller. Den blir exempelvis renare och får mer lyster. Exfoliering gör också att porerna rensas och du får en jämnare hud.

I samband med exfoliering nämns ofta begreppet peeling. Peeling är också en exfoliering, men istället för att vara en kemisk process är det en fysisk process. Vanligast är en produkt med små korn som masseras mot huden och skrubbar bort döda hudceller. Huden exfolieras vid all sorts peeling.

Det finns alltså olika sorters exfoliering. Förutom peelingen du skrubbar in finns det två andra populära sorter, enzympeeling och syrapeeling. Enzympeeling är att likna med en ansiktsmask som appliceras på huden. I ansiktsmasken finns enzymer från frukt som på ett skonsamt sätt löser upp lagret av döda hudceller.

På Prisjakt hittar du alla peelings till kroppen i kategorin body scrub & kroppspeeling och till ansiktet i kategorin peeling.

Välj exfolierande produkter för din hudtyp

Syrapeeling fungerar lite annorlunda jämfört med de andra exfolierande produkterna. Den löser upp bindningarna mellan de gamla hudcellerna och på så sätt avlägsnas de döda hudcellerna från det yttersta hudlagret. Det finns allt från kraftiga, till mildare syrapeelingar.

Tänk på att olika exfolieringar har olika effekt och det är viktig att utgå ifrån din hudtyp för att hitta vad som passar bäst. Syrapeeling är kraftigare än enzympeeling, därför är det bra att testa på en liten del av ansiktet först om du har känslig hy.

När du har gjort en exfoliering är det viktigt att återfukta huden, förslagsvis med en ansiktskräm. Om du ska vara utomhus dagen efter en syrabehandling behöver du även använda solskydd. Exfoliering gör att det yttre lagret blir tunnare, vilket leder till att huden blir känsligare för solen.

Här hittar du alla exfolierande ansiktsmasker på Prisjakt.


Emma Cedell