Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

2018-04-26

Glöm inte trädgården på våren – det är enkelt att komma igång

Med våren följer det obligatoriska trädgårdsarbetet. Det är dags att ta fram allt från gräsklippare till sopkvast och utemöbler. Här är tipsen du behöver för att komma igång på ett smidigt sätt.

iStock.com / patat

Det mest grundläggande är att göra sig av med alla löv och kvistar som har samlats i trädgården. Med en ordentlig, fjädrande räfsa av plåt blir jobbet snabbt gjort. Vänta gärna med rabatterna så de skyddas mot förrädisk nattkyla tills värmen kommer igång ordentligt. Tänk på att inte förväxla räfsan med en kratta och lägg med fördel allt du räfsar i komposten om du har en sådan.

Nu är det hög tid att underhållsbeskära träd, buskar och blommor. Rätt gjort får träd och buskar ett tätare lövverk och dina växter mår bättre. Perenner och krukväxter behöver också få sin beskärda del av arbetet nu på våren. En ordentlig sekatör vassa blad ordnar arbetet med kvistarna. Undvik att klippa bort grenkragen längst in mot stammen. Är grenkragen kvar bildar trädet antibakteriella ämnen och risken för sjukdomar minskar. Tänk på att sekatören ska vara vass, gärna vara av metall och ha rätt storlek för dina händer. Större grenar tar du med grensaxen. Glöm inte teleskoprör om du har svårt att nå.

Vid den här tiden efter vinterkylan brukar gräsmattan behöva lite kärlek. Mindre gräsmattor klipper du enkelt med en manuell gräsklippare, men har du en större gräsyta rekommenderar vi en bensin- eller eldriven gräsklippare. Modeller med ställbart handtag har bättre ergonomi och är skonsammare för kroppen. Tänk på att en gräsklippare måste underhållas regelbundet och att starkare maskiner klarar högre gräs enklare. Anpassa valet efter hur stor gräsmatta du har och hur ofta du klipper.

Vill du slippa gräsklippningen helt kan robotgräsklippare fixa den åt dig medan du hittar på roligare saker.

Märker du att gräsmattan har stora, kala fläckar bör du fylla på med nytt gräs. Köp gräsfrö och så direkt i den nakna jorden eller förså gräsmattan i tråg inomhus. Glöm inte att vattna och gödsla.

Har du ett trädgårdsland är det nu du ska sätta jordgubbsplantor och potatis. Rensa bort eventuellt ogräs, marktäck gärna och tillför stallgödsel. Lucka jorden med mycket mull och använd gärna lite sand också. Har du inget vanligt trädgårdsland eller bara ont om plats kan du odla i pallkrage.

Det är också nu som sommarlökar, sommarblommor och dahlior ska planteras. Du kan sätta lökarna i friland eller kruka. Tänk på att välja planteringsjord med bra näringsinnehåll och tillför regelbundet extra näring. Glöm inte att avhärda dahliaplantan innan du planterar ut den.

Passa även på att ställa ut eventuella trädgårdsmöbler. Rengör du dem med mild såpa eller diskmedel blir de sittbara på nolltid. Möbler med sprucket och torrt trä oljar du in, och gärna två gånger per år. Då håller de längre. Ska du måla trädgårdsmöblerna slipar du bort gammal färg och ser till att materialet är torrt och rent innan du lägger på ny färg.

Slutligen vill vi tipsa om utebelysning. Även enklare solcellsbelysning som du sätter ner i marken kan göra trädgården mycket trevligare. Det finns en mängd olika varianter att välja på. Kolla noga innan du köper så det blir rätt för just din trädgård.


Daniel Haaf