Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

2018-05-16

Barnvagnar för löpning - så väljer du rätt modell

När bebisen lärt sig sitta och löparskorna är avdammade är det dags att börja löpträna med vagn. Här hjälper vi dig att hitta en vagn som passar dig och din löpträning.

iStock.com / santypan

Det finns olika typer av barnvagnar som passar för löpning. Från den klassiska cityvagnen, till riktiga joggingvagnar helt anpassade för löpning. Vilken du väljer beror på hur aktiv du är och vilken typ av löpträning du utövar.

Ett tips som gäller för alla typer av löpning med vagn, är att välja en vagn med handbroms. Den gör att du snabbt får stopp på din vagn om det skulle behövas. Saknas en handbroms från start går det i många fall att köpa en som tillval. På många vagnar finns också en fångrem som fästs runt handleden. Den säkrar vagnen i backar så att den inte kommer längre bort än vad remmen är lång.

En joggingvagn har ofta tre hjul (ett fram och två bak), istället för fyra som annars är standard på barnvagnar. Joggingvagnar och andra vagnar anpassade för löpning har ett låst, eller låsbart, framhjul. Det gör att vagnen inte svänger av sig själv vilket gör det säkrare att springa med högre hastighet. En joggingvagn är också stabilare än en vanlig vagn. Det gör att du kan frigöra en hand från handtaget på vagnen, och på så vis få ett mer naturligt löpsteg.

Bra dämpning är bekvämt för både dig och bebisen

Tänk på att titta efter handtag som går att justera. Då får du en vagn som bättre passar dig och din löpstil.

Det också viktigt att titta på hjulen och dämpningen på vagnen. Hjulen är oftast större än på en vanlig vagn för att rulla lättare. Även dämpningen är bättre för att hantera stötar på ojämna underlag. Ibland kan ett stort underrede på vagnen störa löpsteget. Kolla innan du köper så att du inte slår i vagnen med benen om det är för stort.

Vissa vagnar använder chassin som kombinerar träningsvagn med liggvagn. Dessa vagnar saknar ofta förvaringsdel undertill, så kolla nog om detta är viktigt för dig. Det är också bra att undersöka hur stor vagnen blir när den fälls ihop. Joggingvagnar är generellt större än vanliga vagnar i hopfällbart läge.

För barnets komfort och säkerhet är det bra med justerbar sittdel. Om barnet vill sova bör ryggstödet kunna fällas bakåt. Glöm inte skydd för väder och vind så att barnet sitter tryggt och skönt även i riktigt busväder. Regnskydd går att köpa till de flesta vagnar. Saknas reflexer är det viktigt att du själv skaffar sådana.


Linnea Kleen