Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

2018-11-20

Årets julklapp 2018 – det återvunna plagget

HUI Research har utsett årets julklapp 2018 – det återvunna plagget. Kläder som antingen köps på second hand eller tillverkats av återvunna material.

Valet av årets julklapp är tillsammans med bland annat spikmattan, mössan och matkassen ett steg bort från de många elektriska prylar som landat på listan över årets julklapp sen introduktionen 1988. HUI Research säger i valet av årets julklapp att det återvunna plagget speglar en klimatoro, bristen på råvaror och en konsumentmedvetenhet om att konsumera hållbart.

I handeln blir det allt mer populärt och synligt med produkter som använder just återvunna material. Inte minst inom klädindustrin där märken som Haglöfs, Fjällräven och Houdini har ett stort antal ytterkläder tillverkade i återvunnet material. Bland annat jackor och byxor.

Ett annat miljötänk som letat sig in i klädindustrin är design som gör det enklare att laga kläderna. Bland annat blixtlås och knappar som normalt kan vara lite knepiga att byta på många ytterplagg.

Det har också blivit vanligare att ytterkläder inte längre är preparerade med miljöfarliga impregneringsmedel. Exempelvis fluorkarboner, som används för att ge yttermaterial i skalkläder vattenavvisande förmåga.

Om du vill ha praktiska tips på ytterkläder tillverkade helt eller delvis av återvunnet material kan du använda Prisjakts julklappstips.

Med Prisjakts julklappstips hittar du bland annat skaljackor, friluftsbyxor, mössor, skor och sandaler i olika prisklasser. Om du istället är mer intresserad av mer generella julklappstips kan du även få förslag på julklappar på det.


Daniel Haaf