Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

2018-02-07


Vinterleksakerna för pulkabacken

Sportlovet närmar sig med stormsteg och det är hög tid att plocka fram vinterleksakerna. Har du inte uppgraderat din gamla 90-talspulka kan det vara läge att se sig om efter något nyare. Här tipsar vi om några av de vanligare vinterleksakerna som du kan köpa idag.


Foto: iStock.com / FamVeld 

Den mest grundläggande vinterleksaken är nog stjärtlappen. Det är en enkel plastbit med handtag som du sitter på, benen har inget fotstöd och det finns bara plats för en person åt gången. Fördelen med stjärtlappen är att det går ruskigt fort och du får magträning eftersom benen hålls ovanför marken.

Därefter har vi pulkan med sin klassiska, avlånga form. I pulkan får det plats åtminstone två personer och du slipper lyfta benen ovanför marken. De enklaste pulkorna är bara en avlång plastbit, de mer avancerade har handtag, ratt och broms.

Åkmadrassen är vinterleksaken för dig som vill åka två eller flera samtidigt. Den är precis vad det låter som, en stor madrass för pulkabacken med ett enkelt snöre längst fram för att hålla fast sig.

Om du vill att det ska gå riktigt fort, men samtidigt bekvämt nerför backen, ska du köpa en snowracer. Du sitter upprätt med fötterna bekvämt på varsin sida om en sittdyna och med en ratt styr du åt vilket håll snowracern ska åka. Om du vill skaffa en riktigt bekväm modell är det en med stötdämpning som gäller.

En klassiker som många uppskattar är tefatet. Det är en rund vinterleksak med sittplats i mitten och handtag på sidorna. De är gjorda för en person men fungerar ofta med två om det är en vuxen och ett barn som åker. Där stjärtlappen, pulkan och snowracern till viss del kan styras är tefatet betydligt svårare att kontrollera.

Vill du istället stå upp, men ändå inte åka skidor eller snowboard, finns även snow kick att köpa. Den påminner om en vanlig sparkcykel, men istället för hjul använder den medar.

Är du extra våghalsig kan du skaffa en foam board. Den liknar i stort en surfbräda, men med skillnaden att det finns handtag på sidorna, och att du inte står upp på en foam board. Upp till två personer får plats på en bräda beroende på vilken modell du väljer.

Glöm inte de viktiga tillbehören

Innan du sätter dig i pulkan och tar sikte nerför pulkabacken rekommenderar vi att du sätter på dig en hjälm. Förslagsvis en skidhjälm då dessa är utformade speciellt för att användas i backar och ofta har medföljande öronskydd.

Om du köper en snowracer är det bra om den har utbytbara reservdelar om något skulle gå sönder. Många modeller har extra medar, rattar, sittdynor och skruvsatser att köpa till. Praktiskt om olyckan skulle vara framme i backen.

Slutligen kan vi tipsa om att ta med en snöskyffel. Med den kan du göra roliga gupp och fylla på med ny snö när det uppstår kala fläckar i backen.Daniel Haaf


 Diskutera denna nyhet i vårt forum