Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

2018-01-31


Håll dig varmare i vinter med en mössa på huvudet

Visste du att så mycket som 75 procent av din kroppsvärme lämnar dig via huvudet när det är minusgrader? Det är därför det är så viktigt att alltid använda mössa när kylan tränger sig på. Här tipsar vi om hur du väljer rätt mössa när kylan gör sig påmind.


Foto: iStock.com / Halfpoint

Som att det är viktigt att mössan passar bra för att kunna värma ordentligt. Du ska kunna dra ner den ordentligt över öronen och gärna hela vägen ner till ögonbrynen så att pannan inte blir exponerad. Välj en åtsittande mössa som inte kasar upp i tid och otid.

På små barn är mössor med knäppning under hakan praktiskt. Då minskar risken att barnet tappar mössan i exempelvis pulkabacken eller sliter av sig den.

Om mössan har öronlappar ska dessa sitta tätt mot kinderna. Kalla vindar mellan öronen och lapparna kyler snabbt, trots att mössan är på.

Välj mössa efter vädret

Är vintern svalare utan låga minusgrader räcker en dubbelstickad, tunnare mössa. Om termometern däremot pressas neråt är en mössa med fuskpäls och skydd för nacken mer praktisk.

När du åker skidor bör du välja bort vanliga mössan och istället använda en balaklava. Den träs över huvudet och skyddar även halsen och nacken. Två vanligare namn för balaklava är skidmask och rånarluva.

Bra material i mössor är ull tillsammans med fleece. Ullen håller dig varm medan fleecen gör att det inte kliar mot kroppen. Fleece gör också mössan mer vindtålig.

Om du vill hålla dig varm är det viktigt att det inte bildas fukt. En mössa i merinoull andas och reglerar värmen så att du kan vara ute längre utan att bli svettig. Gore-tex är ett annat vanligt material i exempelvis handskar som är vädertåliga och kan värmereglera. 

Långt hår kan vara en utmaning för dig som vill använda en vanlig mössa. Här rekommenderar vi modeller som är öppna upptill så att håret hamnar utanför mössan. För att inte kyla ska sippra in kan de dras åt runt håret. Pannband är ett annat bra alternativ när vädret är mildare.

Här hittar du alla mössor på Prisjakt.Daniel Haaf


 Diskutera denna nyhet i vårt forum