Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

2017-12-20


Analoga armbandsuret är tidlöst och klassiskt

Smartklockor i alla ära men det klassiska analoga armbandsuret har fortfarande en plats på handleden.


Foto: iStock.com / AlexGreen42

Den tekniska utvecklingen för digitala armbandsur har gått starkt framåt de senaste åren och i stort lämnat de analoga modellerna i kölvattnet. Åtminstone om vi ser till funktionalitet och möjligheten att mätta det behovet av ständig uppkoppling och tillgänglighet.

Analoga armbandsur fyller ändå sin roll som tidsangivande följeslagare riktigt väl och erbjuder en mängd fördelar som de digitala modellerna inte kan. Som årslång batteritid och en livslängd som i vissa fall är längre än användaren själv.

Den mekaniska konstruktionen har en hållbarhet som vida slår allt på den digitala sidan, inte minst då avsaknaden av koppling till mobiltelefon gör att en analog klocka inte behöver vara kompatibel med något annat än tiden själv. Med det sagt så finns givetvis några punkter värda att ta upp för att armbandsuret ska fungera optimalt med användaren.

Passformen är bland det viktigaste då ett dåligt sittande armbandsur kommer att bli lämnad hemma i byrålådan. Genom att filtrera på endast herr-, dam- eller barnmodeller får du en indikation på vad som kan passa användarens handled bäst.

Det går även att ange maximal bredd och höjd på armbandsuret för att ytterligare begränsa storleken. Perfekt om du redan har en klocka vars storlek du vill matcha.

Slipp batterier med automatisk uppvridning

Armbandet är en annan viktig detalj då det finns en hel mängd material att välja mellan. Allt från stål och titan till plast, tyg och läder. Tacksamt nog är det ofta enkelt att byta i efterhand, men om armbandet är en viktig sak för dig kan du enkelt filtrera fram rätt material.

Ovanför urverket sitter ett skyddande glas. Välj mellan safirglas som är dyrt men reptåligt, hesalite eller plexiglas som är bra mot stötar och givetvis mineralglaset som är det vanligaste i armbandsuren idag. Ett tips är att läsa på om materialen då egenskaperna skiljer sig åt en del.

Vidare kan du filtrera på driftkällan som antingen är ett batteri, automatisk uppvridning genom armens rörelser och manuell uppvridning av urverket. Vad du väljer är helt efter smak, men tänk på att automatiska varianten tenderar att betyda något tjockare modeller vilket inte passar alla handleder.

Andra funktioner som kan ingå är självlysande visare för enklare användning i mörker, stoppur och alarm, höjdmätare och temperaturmätare. Dykare kan också filtrera på analoga armbandsur med djupmätare och extrem vattentålighet ner till mer än 800 meters djup.

Armbandsuret är en högst personlig accessoar som ofta väljs med ögonen och plånboken istället för att man ser till de praktiska egenskaperna. På Prisjakt finns fler än 35 000 analoga armbandsur att välja mellan. Vi hoppas att någon av dem ska passa din handled perfekt.

Här finner du alla analoga armbandsur på Prisjakt.Daniel Haaf


 Diskutera denna nyhet i vårt forum