Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

2018-01-17


Smarta lås till ytterdörren gör livet enklare

Lägg undan husnyckeln och använd ett smart lås till ytterdörren istället. Intresset för smarta hem har på senare år vuxit sig allt starkare och fler väljer att installera ett smart lås som är kopplat till mobiltelefonen.

Foto: iStock.com / Freer Law


Istället för en vanlig nyckel öppnas smarta lås med ett kodlås, en RFID-tagg eller en applikation i mobiltelefon. Det går även att använda en kombination så att det inte bara behövs en kod eller tagg.

Lås som kan öppnas via mobiltelefonen gör att du inte behöver vara hemma för att släppa in hantverkarna i hemmet eller barnen när de kommer hem från skolan.

Visst låter det praktiskt, men du bör hålla god koll på några viktiga detaljer före ett köp.

Låset du väljer bör vara godkänt av ditt försäkringsbolag. I de flesta fall betyder det att modellen måste vara godkänd och rekommenderad av svenska stöldskyddsföreningen. 

Andra praktiska detaljer är om det finns kodlås, stöd för RFID-taggar och styrning via mobilapplikation. Det är även viktigt att kolla om låset kan öppnas även när de inbyggda batteriet tar slut.

Det är också värt att kolla om låset du väljer är kompatibelt med eventuella larm som redan finns eller ska installeras i hemmet och om du behöver stöd en specifik kommunikationsstandard. Exempelvis Z-Wave eller Homekit.

Smarta lås fungerar även om strömmen bryts i hemmet

Glöm inte att kontrollera så att det smarta låset passar i din ytterdörr. De mer populära modellerna är anpassade för skandinavisk standardmått, men det betyder inte att din dörr fungerar perfekt med dimensionerna för ett smart lås. Mät innan du köper och kolla noga att alla måtten stämmer.

En fråga som många ställer sig är om låset fungerar när strömmen bryts i hemmet.

Svaret är att ja, det fungerar då alla smarta lås har eget batteri. Går strömmen fungerar ditt lås utmärkt ändå. Tar batteriet slut kan du enkelt byta och även snabbstarta låset utifrån med ett extrabatteri om även det interna tar slut.

Den som bor i hyresrätt har sällan rätt att byta lås hur som helst till bostaden. Om du inte bor i bostadsrätt eller villa är det viktigt att du kontaktar din bovärd och kollar vad som gäller för just ditt boende.

Slutligen vill vi också nämna säkerheten. Ett mekaniskt lås med nyckel kan inte hackas eller kodknäckas, men precis som att du kan tappa nyckeln utanför hemmet finns alltid en risk med smarta lås. De är betydligt mer avancerade och risken för buggar som kan ställa till det finns alltid där.

Här hittar du alla smarta lås på Prisjakt.Daniel Haaf


 Diskutera denna nyhet i vårt forum