Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

2018-01-10


Diskmaskinen – en vardagshjälte i vitvaruformat

En diskmaskin är för många förknippad med vardagslyx. Den underlättar i hemmet och eliminerar eventuella vardagsgnabb, torra händer och glömda tallrikar i diskhon. Här tipsar vi om några av de egenskaper som du kan kika på inför köpet av diskmaskin.

Foto: iStock.com / monkeybusinessimages 

Det första du bör kika på när det är dags att köpa ny diskmaskin är storleken. Den vanligaste bredden på diskmaskiner är 60 centimeter, men för de mindre köken finns även 45 centimeter som en standardbredd. 

Idag är det vanligt att man bygger in diskmaskiner, vilket gör att fronten på maskinen ser ut som en vanlig kökslucka. Diskmaskinens program går då att ställa in på ovansidan istället för på framsidan. Vill man inte ha en integrerad diskmaskin kan man istället välja en fristående och ta en färg som passar mot övriga köket. Många väljer till exempel att ha alla vitvaror i samma färg. 

På Prisjakt kan du sortera på diskmaskiner efter hur mycket de låter. De diskmaskiner som är tystast ligger kring 39 decibel, vilket upplevs som en väldigt tyst maskin. Flest maskiner på Prisjakt ligger dock runt 42-48 decibel, vilket är lite högre men upplevs bara som ett svagt bakgrundsljud. Det skiljer alltså inte så mycket i ljud på en maskin som väsnas i 39 decibel och en som är på 41 decibel. Generellt låter diskmaskiner också olika mycket beroende på vad du diskar. En burk som hamnat på sned i maskinen kan lätt öka ljudvolymen när vattnet slungas in i burken under diskprogrammet. 

En självklar sak att titta på vid köp av diskmaskin, och andra vitvaror, är energiklassningen. Idag är den bästa energimärkningen A+++. Har en diskmaskin den märkningen innebär det att den förbrukar mindre energi än en diskmaskin med märkningen A++ och den är därmed billigare i drift genom att den förbrukar mindre energi vid användning. 

Funktionaliteten på diskmaskinen är också viktig. Vilken temperatur du vill diska på, hur torr disken blir i maskinen och hur besticken ska placeras i maskinen – det är alla egenskaper som går att filtrera på. Vanligast för placering av bestick är en bestickkorg men här går det också att välja en så kallad bestickbricka som blir som ett övre hyllplan i maskinen. 

På Prisjakt listar vi fler än 1 200 diskmaskiner i vår diskmaskinskategori.Linnea Kleen


 Diskutera denna nyhet i vårt forum