Det här är den gamla versionen av Prisjakt. Återvänd till nya Prisjakt

2017-10-24


Bakmaskiner underlättar när du vill ha färskt bröd hemma

När det är dags att baka bröd är det fullt godkänt att ”fuska” genom att använda en bakmaskin. Detta praktiska tillbehör gör det mycket enklare när du vill ha ett jämnt och fint resultat varje gång du bakar.

Foto: iStock.com / irina88w 

Bakmaskinen kallas ibland brödmaskin eftersom den primära funktionen är just att omvandla ingredienserna till ett färdigt bröd. Exakt hur det går till beror lite på vilken modell du använder och hur många funktioner den har.

De flesta bakmaskiner är helt automatiska och sköter såväl knådning som jäsning och gräddning. Allt du behöver göra är att fylla på med ingredienserna när det behövs. Glöm inte att välja en modell vars maxkapacitet motsvarar mängden bröd du vill baka.

Ofta går det även att välja mindre storlekar än maxkapaciteten om du hellre vill baka mindre bröd. Tycker du att skorpans krispighet ska vara mjuk och ljus, normalhård eller krispig och mörk? Då rekommenderar vi en modell som kan ställa in just detta.

Nybakat bröd på under timmen med rätt bakmaskin

För lite mer variation på bakningen är det trevligt med bakmaskiner som har mer än bara ett bakprogram att välja mellan. Med modeller som har upp till 40 olika program kan du bland annat välja olika typer av bröd, som ciabattabröd och franskbröd, samt bullar och kakor. Bara att välja rätt program och fylla på med ingredienserna. Kolla noga före köp så att modellen du väljer har stöd för just de bröd du tycker bäst om.

Andra praktiska detaljer att hålla koll på är om det finns en display, automatiska degblad, timerfunktion och non-stickyta för enkel rengöring. Kanske vill du även ha dispenser för nötter, frukt och dylikt som ger lite extra smak och konsistens till brödet?

Många modeller kan baka ett färdigt bröd på nära timmen eller mindre. Perfekt när det är lite stressigt och man inte hinner åka och handla. Ett tips är att välja en modell med ställbar starttid så kan du ställa in maskinen att baka färdigt lagom till frukosten.

Att använda en bakmaskin ger inte samma känsla som att själv blanda alla ingredienser, knåda degen och låta det jäsa under en duk. Inte heller blir det exakt samma resultat som om du tar ut ett nygräddat bröd ur ugnen. Men det snabbar upp, är snällare för händer och handleder samt gör det mer praktiskt för den som inte vill göra allt själv.
Daniel Haaf


 Diskutera denna nyhet i vårt forum